Face pipi în pat…enurezis?

4 Apr

Ce este ENUREZIS?

Este o boală care se manifestă prin pierderea encontrolată a urinei. nu se poate de vorbit despre copii ce au vîrsta între 4-5 ani. Sunt afectaţi mai mult băieţii decît fetele.

Tipuri de Enurezis?

 • diurn sau nocturn nevoia de a urina fără întîrziere
 • primar copilul începe din nou să devină enuretic după o perioadă de continenţă de cel puţin 6 luni.
 • zilnic e o perturbare afectivă specială

Cauzele apariţiei Enurezului?

 • Factorul familiar transmiterea bolii eriditar de la tată la fiu care trece peste o anumită perioadă însă nu ar trebui de aşteptat cînd va fi dar de început tratamentul
 • Factor fizic legat de vizica
 • Factor legat de somn adică dorm profund la care cînd se transmite creierului mesajul că este plină vezică nu se trezeşte căci se presupune că l amoment visează WC
 • Factorul psihologic este  cel mai delicat căci cuprinde mai multe particularităţi precum ar caracterul copilului, modul de educare, ambiantul în care a crescut.

Tratamentul ENUREZISULUI:

Sfaturi de bază

Învăţaţi-l pe copil să pună şi să strângă singur cearşafurile şi să le ducă la maşina de spălat, să facă duş singur etc. Toate acestea nu trebuie în nici un caz să fie percepute de copil ca pe o pedeapsă, ci ca pe asumarea unor noi răspunderi. Părinţii trebuie de asemenea să înceteze să comenteze problema copilului, să-l blameze, să-l facă să-i fie ruşine, sau să-şi bată joc de el: mai bine fiţi indiferenţi.

Gimnastica vezicii

Ca să mărească vezica, este suficient să bea multe lichide peste zi şi să se abţină să facă pipi cît mai mult timp posibil. Ca să întărească muşchiul sfincterului, trebuie, atunci cînd face pipi, să se oprească de doua sau de trei ori din micţiune, pe cît posibil încă de la început, atunci cand îl scapă tare. Aceste exerciţii îşi vor dovedi eficacitatea, mai ales dacă sunt făcute regulat.

Somnul prea profund

Deseori, copilul face pipi în pat în primele două ore de somn, chiar dacă a fost la toaletă înainte de a se culca. O soluţie ar fi, în cazul acesta, trezirea la o ora şi jumătate după ce a adormit, şi mersul la toaletă. Chiar dacă aceasta metodă nu-l va face pe copil să se trezească singur, el va reţine ca astfel a reuşit să rămînă curat şi că s-a simţit bine.

Tratamentul psihologic

Cauzele psihologice sunt extrem de frecvente, în aceste cazuri tratamentele citate anterior vor fi insuficiente. Dar, aşa cum am spus, deseori sunt mai multe cauze asociate şi trebuie să vă luptaţi pe mai multe planuri, simultan.
Înainte de a începe psihoterapia, este bine să explicaţi copilului motivul prezentei sale la psiholog. Cu cît copilul va fi mai motivat şi mai dornic să scape de această problemă, cu atît metodele vor fi mai eficace. Scopul psihoterapiei este totodată conştientizarea motive­lor şi cîştigarea autonomiei sale fizice. Psihoterapia este, în general, de scurtă durată.

 

  Advertisements

  Leave a Reply

  Fill in your details below or click an icon to log in:

  WordPress.com Logo

  You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

  Google+ photo

  You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

  Twitter picture

  You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

  Facebook photo

  You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

  w

  Connecting to %s

  %d bloggers like this: