Cum îi vorbeşti fetiţei tale despre menstruaţie?

8 Apr

Este important ca acest eveniment să nu o ia prin surprindere şi să vorbeşti cu fetiţa ta înainte de producerea lui. Majoritatea fetiţelor trăiesc experienţa primei menstruaţii în jurul vîrstei de 12-13 ani.Cel mai bine este să nu ai o discuţie şi gata. Ca la o lecţie de şcoală. Specialiştii susţin că aceasta ar trebui să survină treptat în conversaţii scurte şi la obiect. Altfel, fetiţa îşi pierde şi interesul şi va şi uita rapid, daca i se vorbeşte despre acest subiect o singură dată.

Pune problema menstruaţiei într-o lumină cît mai pozitivă

Este esenţial să îi oferi copilului amănunte cît mai precise, dar pe înţelesul lui despre menstruaţie, ca parte din perioada pubertăţii de care deja ştie. Subiectul trebuie să fie pus într-o lumină cît mai pozitivă. Fetiţa nu trebuie să rămînă cu impresia că această perioadă este o experienţă traumatică sau “o povară” a femeilor, pentru că o va trata ca pe un lucru negativ care i se întîmplă. Trebuie să îi spui că menstruaţia este o parte firească şi minunată a ideii de a fi fetiţă şi ca numai aşa va putea deveni la un moment dat mămică şi va avea copiii aşa frumoşi, la fel ca ea.

Fii pregătită să răspunzi la întrebări cît mai clar şi onest

Fii pregătită să răspunzi cît ma corect şi sincer la întrebările pe care ţi le va adresa. Probabil că nu va înţelege foarte multe şi de aceea, va avea o mulţime de curiozităţi pe care ţi le va adresa. Dacă îi oferi informaţii corecte şi utile, vei evita ca ea să fie influenţată greşit de alte surse şi să i se răspundă eronat. Este mai bine şi mai sigur pentru buna ei dezvoltare să afle tot ce trebuie de la tine.

Învaţ-o regulile de igienă pentru zilele menstruaţiei

Pe lîngă discuţia propriu-zisă despre ce este şi ce înseamnă menstruaţia trebuie să abordezi şi partea practică a acestei perioade.

Fetiţa trebuie să fie familiarizată treptat cu ideea de tampoane şi absorbante. Este de preferat să le ai şi la-ndemană şi să îi arăţi cum funcţionează, ce rol au şi cît de des trebuie schimbate.

Învaţ-o şi alte lucruri legate de această perioadă

Pe lîngă perioada de sîngerare, menstruaţia face parte dintr-un întreg ciclu menstrual. Fetiţa trebuie să ştie ca înainte de apariţia sîngerării propriu-zise ar putea manifesta cîteva simptome specifice care nu trebuie să o îngrijoreze, pentru că sunt neplăcute, dar normale: dureri de burtică, balonare, bufeuri de căldură, dureri de sîni etc.

De asemenea, spune-i că perioada sîngerării dureaza, de la fată la fată, între 3 şi 7 zile şi ca apare în mod regulat la 28 de zile.

Chiar dacă este un subiect delicat, este indicat să îi explici fetiţei că odată cu instalarea menstrei (ba chiar înainte cu ceva zile înainte de prima apariţie a ei) ea are capacitatea să devină mamă. Este momentul să îi spui cîteva lucruri despre ovulaţie, cît mai pe înţelesul ei.

Explică-i că menstruaţia apare doar la fetiţe

Este posibil ca micuţa ta să te întrebe dacă şi băieţeii au parte de ea. Dacă este curioasă în acest sens îi poţi explica că organismul baieţeilor funcţionează altfel decît al fetiţelor şi îi poţi da cîteva detalii.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: