IMAX – marimea (din nou) conteaza!

12 Apr

IMAX este un nou tip de cinematograf evident 3D dar cel mai important lucru este ecranul GIGANTIC!!!

Un ecran-gigant şi o peliculă imensă necesită, desigur, un proiector pe măsură. Proiectorul IMAX are doua tone (cam cît două limuzine) şi operează pe baza unei tehnologii total diferite de cea pe care se bazează unul clasic:

  • filmul se rulează pe orizontală, nu pe verticală;
  • un sistem vacuum extrage fiecare imagine pe o bucată de cristal poziţionată în faţa lentilelor, astfel încît imaginea să se suprapună perfect peste acestea;
  • diafragma se deschide pentru o perioadă mai lungă de timp faţă de cea a unui proiector obişnuit.

În lume există aproximativ 450 de săli IMAX, răspîndite în 33 de ţări, dar, graâie succesului fenomenal de care se bucură filmele IMAX, e de aşteptat că, treptat, cinematograful gigantic să-l înlocuiască pe cel clasic.

  • Inovaţii IMAX Tehnologii 3-D. În sălile IMAX, filmele se vizionează cu ochelari 3-D, care amplifică senzaţia spectatorului că participă la acţiune. În unele domuri, ecranele sunt LCD (Liquid Crystal Display).
  • 48 de cadre pe secundă. Rata cadrelor se dublează faţă de cea standard, fapt ce duce la o creştere considerabilă a detaliilor vizuale.
  • Sistem de sunet avansat. Sălile IMAX folosesc un sistem de sunet cu 6 canale, denumit Proporţional Point SourceTM Loudspeaker System. Fiecare spectator are, în plus, o cască, dispozitiv ce adaugă întregului sistem două canale. În total, se ajunge la 12.000 de wati de sunet digital.
  • Efecte CG (Computer Generated). Imaginea este filtrată şi ajustată permanent de către un sistem de computere. Majoritatea celor care au avut posibilitatea de a urmări un film IMAX consideră că imaginea este mai clară chiar şi decît aceea oferită de un DVD.

Atenţie, se filmează!

Producerea unui film IMAX este mult mai complexă decît a unuia obişnuit. Asta în primul rînd deoarece camera cîntăreşte 120 de kilograme (faţă de numai 18 cît are o cameră clasică), motiv pentru care are nevoie de un suport special. În al doilea rînd, mărimea peliculei face ca aparatul de filmat să folosească role de film de numai trei minute (după epuizarea cărora sunt necesare 20 de minute pentru reîncărcare).

Detaliile incredibil de fine care se disting pe un ecran IMAX impun ca pe platoul de filmare totul să fie perfect: decorurile, machiajul, costumele etc. Totodată, fiecare cadru trebuie să ofere o imagine foto reală. Într-un film obişnuit, pentru a ascunde micile imperfecţiuni de pe platou, se folosesc diverse trucuri vizuale.

Într-un film IMAX, acest fapt nu este posibil, deoarece pînă şi un detaliu minuscul, de exemplu un rid sau o picătură de ploaie, se vede de 100 de ori mai mare decît în realitate. Pînă acum, în lume există numai cinci camere IMAX 3-D, iar o zi de filmat cu o astfel de cameră costă 100.000 de USD.

Actorii sunt nevoiţi să îndure cu stoicism zgomotul neplăcut pe care îl produce camera IMAX, asemănator cu cel făcut de un fierastrău electric. Timpul de postproducţie al unui film IMAX este de aproape două ori mai lung decît al unui film clasic. De obicei, de la încheierea filmărilor şi pînă la lansarea în cinematografe, pelicula mai aşteaptă doi ani de zile.

Ehhh poate şi la noi va apărea IMAX căci e senzaţie să priveşte un film în aşa format!!! Apropo în Ucraina deja este. Aşa că noi ca vecini mai ştiţi poate va apărea  în Republic of Moldova…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: