La 50 de ani de la zborul istoric al lui Gagarin în spaţiu, noi detalii ies la iveală!

12 Apr

Astăzi se împlinesc 50 de ani de la primul zbor al unui om în spaţiu. Cu această ocazie s-a creat un film documentar despre viaţa vestitului cosmonaut Iurie Gagarin. Multe lucruri mărunte referitor la acest zbor nu s-au publicat căci evident era ceva interzis publicului dar acum conform înregistrărilor audio păstrate se observă multe situaţii haioase care a avut cosmonautul.

În materialul secret recent dezvăluit a ieşit la iveală conversaţia dintre Gagarin şi Sergei Koroliov, principalul proiectant al rachetei cu care cosmonautul rus a zburat în spaţiu. Una dintre cele mai mari griji ale lui Korolyov era ca astronautul să aibă destulă mâncare atunci când revine pe Pământ.

Ai cârnaţi, bomboane şi gem, pentru a merge cu ceaiul. Şaizeci şi trei de bucăţi, te vei îngrăşa. Când te întorci astăzi, să mănânci totul imediat” i-a spus Korolyov lui Gagarin. Cosmonautul i-a răspuns cu o glumă: “cel mai important lucru este că am cârnaţi, ca să meargă bine cu alcoolul!”.

Totodata s-au dezvăluit înregistrări cu Gagarin în care acesta era surprins cântând şi fluierând cu doar câteva minute înainte de zborul istoric. Verificările de ultim minut nu au mers bine, iar la un moment dat, lui Gagarin i s-a cerut să rupă o bucată de bandă adezivă şi să lipească o piesă a echipamentului, pentru că “am uitat să lipim partea aceea”. Mai târziu, lui Gagarin i s-a cerut să ajusteze trapa de intrare deoarece unul dintre contactele de pe panoul de control nu se aprindea. Cosmonautul nu a fost deloc îngrijorat de aceste probleme, conform înregistrărilor.

Odată ce nava spaţială a fost înâlţătă, Gagarin a început să raporteze cu entuziasm tot ceea ce vede în jur. Diferiţi istorici declară că cea mai mare temere a oficialilor a fost aceea că astronautul îşi va pierde cunoştinţă odată ce va ajunge în spaţiu.

Spre mirarea acestora, ajuns în spaţiu, Gagarin a raportat pentru staţia de control de la sol că “senzaţia de imponderabilitate este foarte plăcută. Este ca şi cum ai înota”.

Evident să nu uităm şi de renumita fraza a lui “PAEHALI”!!!

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: