Furnicile un deliciu pentru columbieni!!!

19 May


Fermierii din Columbia aşteaptă cu nerăbdare această parte a anului pentru că ies la iveală cele mai râvnite insecte: Atta laevigata, cunoscute sub numele de “furnici cu fundul mare”.

Cunoscute în spaniolă sub numele de “hormigas culonas”, aceste insecte maro, de mărimea unui gândac sunt coapte, sărate şi mâncate la fel ca alunele. Considerate o delicatesă, furnicile pot valora de zece ori mai mult decât cea mai faimoasă cafea columbiană.

În cadrul departamentului Santender din nordul ţării, singurul departament din Columbia unde acestea trăiesc, furnicile cu fund mare sunt utilizate ca topping de pizza. Un bucătar-şef serveşte muşchi de vită şi cotlete de porc stropite cu sos de furnică.
Furnicile cu fund mare din Columbia sunt o specie de furnici înaripate, înzestrate cu cleşti pentru frunze şi care sunt împărţite în caste. În luna martie, aprilie şi mai, perioadă în care ploile înmoaie solul, indivizii sexuaţi ies din pământ şi zboară spre soare pentru a-şi găsi pereche.

“Furnicile sunt pentru noi asemeni caviarului” a continuat acesta. Asocierea aceasta nu este una exagerată, deoarece femelele furnici sunt umplute cu ouă – de acolo vine şi denumirea stranie de “furnici cu fundul mare” – , şi sunt cele pe care oamenii încercă să le prindă şi să le pregătească pentru consum.

Nu este uşor o muncă uşoară de a le prinde. Este nevoie de cizme de cauciuc pentru protecţie, oamenii trebuie să lucreze rapid, deoarece furnicile soldat au sarcina de a proteja regina şi astfel provoacă muşcături dureroase.

“Poţi câştiga bani buni din vânzarea câtorva kilograme de furnici după o zi de muncă” a afirmat Edgar Vargas, un bărbat în vârstă de 27 de ani care se ocupă de colectarea furnicilor.

Furnicile trebuie să fie ţinute ori îngheţate, ori în viaţă, până în momentul în care vor fi gătite. În cazul în care nu este respectată această condiţie, furnicile vor avea un gust mai amar.

Carlos Valluna, un cunoscut cumpărător, a descris procesul prin care trec furnicile până ajung să fie mâncate. După ce cumpără câteva kilograme de furnici, acesta le transferă într-o pungă cu găuri mici pe care o aşează deasupra maşinii pentru a le oferi aer proaspăt până ajunge acasă.

Odată ajung în curtea lui, Valluna aruncă furnicile vii într-o tigaie de aluminiu ce se află deasupra unui foc şi le amestecă cu o lingură de lemn. După ce acestea se sfărâmă, mirosul de furnici prăjite se întinde pe tot teritoriul şi aduce mulţi curioşi ce vor să încerce mostre gratuite.

Următorul pas este de a vântura furnicile prăjite pentru a înlătura aripile şi picioarele detaşate. Insectele sunt apoi uscate şi fierte în apă cu sare, după care sunt aşezate pe un prosop pentru a se răci. După terminarea procesului de preparare, sunt ambalate în cutii de plastic şi sunt livrate către magazine.

În afara sezonului, proprietarii de restaurante plătesc până la 40 de dolari pentru un kilogram de insecte.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: