Un nou tip de Bibliotecă a fost lansată la Chicago!!!

23 May


Dacă locul de stocare al Google Books ar fi fost unul fizic, în loc de un serviciu online, probabil că ar fi arătat ca noua bibliotecă a Universităţii din Chicago. Biblioteca Joe and Rika Mansueto, ce a fost deschisă pe 16 mai, are un design creat special pentru a se adapta modului în care studiază omul contemporan, adică online. Prin urmare, biblioteca nu are rafturi tradiţionale pentru cărţi, cele 3,5 milioane de volume fiind stocate în subteran pe rafturi înalte de 15 metri ce sunt accesate cu ajutorul unui sistem computerizat.
Colectarea volumelor este gestionată de sisteme robotizate care ajută la crearea unui mediu în care oamenii de ştiinţă pot naviga pe internet ore întregi în căutarea lucrărilor academice şi care permite totodată obţinerea unui volum de pe rafturi.
Directorul Universităţii din Chicago, Judith Nadler, susţine că un studiu efectuat în biblioteca universităţii arată că pe măsură ce oamenii folosesc mai multe surse digitale, şi sursele tipărite devin mai solicitate. “Pentru oamenii de ştiinţă, cele două formate se completează reciproc, deschizând o uşă pentru o nouă eră în cercetare – şi biblioteci noi proiectate pentru a favoriza utilizarea acestor două opţiuni”, a declarat Nadler.
Toate cărţile pot fi solicitate online, apoi aduse la suprafaţă printr-un sistem de regăsire automatizat, ce foloseşte macarale robotizate programate să recunoască codurile de bară ale fiecărei cărţi. Sala de lectură va fi deschisă în curând, iar conducerea universităţii speră ca până la toamnă toate materialele tipărite să fie mutate în depozitul subteran al bibliotecii. Construcţia Bibliotecii a început în 2008. Aceasta poartă numele preşedintelui consiliului de administraţie al companiei Morningstar şi pe cel soţiei sale, Mansueto Joe şi Rika, care au donat 25 de milioane de dolari special pentru crearea ei. Pentru că instalaţia de depozitare subterană este mai compactă decât una tradiţională, volumele din bibliotecă ocupă doar o şeptime din spaţiul pe care aceste cărţi l-ar fi ocupat într-o bibliotecă obişnuită.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: