Insectele e hrana ecologică pentru secolul XXI!!!

30 May


De ce să mâncăm insecte?
În luna octombrie a acestui an, populaţia planetei va atinge 7 miliarde de oameni, iar tendinţa de creştere va continua, conform prognozei ONU. În 2030 vom fi 8 miliarde, iar în 2050, Terra va găzdui 9 miliarde de oameni, cu o treime mai mulţi decât acum. Populaţia din ce în ce mai numeroasă va necesita mărirea producţiei agricole cu 70%, estimează Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), pentru că din ce în ce mai mulţi oameni vor dori să consume proteine de origine animală.
În luna octombrie a acestui an, populaţia planetei va atinge 7 miliarde de oameni, iar tendinţa de creştere va continua, conform prognozei ONU. În 2030 vom fi 8 miliarde, iar în 2050, Terra va găzdui 9 miliarde de oameni, cu o treime mai mulţi decât acum. Populaţia din ce în ce mai numeroasă va necesita mărirea producţiei agricole cu 70%, estimează Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), pentru că din ce în ce mai mulţi oameni vor dori să consume proteine de origine animală.
Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) din cadrul ONU a luat în calcul consumul de insecte ca o alternativă nutritivă şi totodată prietenoasă cu mediul înconjurător la cererea tot mai mare de carne. Un raport FAO arată că “insectele comestibile constituie o sursă de hrană de înaltă calitate pentru oameni, şeptel, păsări de curte şi peşti. Insectele reprezintă o excelentă sursă de proteine, grăsimi şi micronutrienţi”.
Ce e mai bizar decât să mănânci insecte?
Peste 1400 de specii de insecte sunt consumate la nivel mondial de către oameni, printre care gândaci, furnici, albine, lăcuste sau greieri. Iar cei ce consideră insectele hrană nu sunt deloc puţini! Aproximativ 80% din populaţia Terrei practică entomofagia (consumul de insecte). Consumul de insecte este cel mai popular în zonele tropicale, unde acestea au dimensiuni mari şi sunt uşor de capturat.

Deja mâncăm insecte, dar nu ne dăm seama.
Deşi nu realizăm, fiecare dintre noi consumă anual aproximativ 500 de grame de insecte! Conform legislaţiei americane, ciocolata poate conţine până la 60 de fragmente de insecte la fiecare 100 de grame, iar sucul de fructe poate conţine 5 ouă de musculiţe-de-oţet şi 1-2 larve la fiecare 250 de mililitri. În cazul făinii de grâu este permisă prezenţa a 75 de fragmente de insecte la fiecare 50 de grame, iar în ceea ce priveşte pasta de roşii folosită în pizza şi în alte sosuri, limita este de 30 de ouă de muscă la 100 de grame, sau 15 ouă de muscă şi un vierme la 100 de grame. În cazul piperului măcinat, limita este şi mai relaxată: 475 de părţi de insecte la 50 de grame. Dacă vă place berea, luaţi în calcul că doar 10 grame de hamei conţin, de obicei, aproximativ 2500 de purici de plante.

Vor fi acceptate insectele ca hrană şi în Vest?
Un alt exemplu este oferit de restaurantul Zulu din Bristol, Anglia, specializat în ceea ce intitulează “safari gastronomic”. Clienţii acestui local pot savura diferite feluri de mâncare conţinând insecte, printre care lăcuste prăjite în unt şi salată cu greieri. Insectele au început să apară şi în restaurantele londoneze. Daniel Creedon, bucătarul-şef şi totodată managerul restaurantului Archipelago, explică de ce a început să achiziţioneze lăcuste şi greieri: “Sunt foarte populari în rândul clienţilor şi nu doar pentru că reprezintă o mâncare inedită. Cred că oamenii sunt cu adevărat interesaţi de hrana sustenabilă din punct de vedere al mediului înconjurător. Le gătesc la cuptor şi apoi le rumenesc într-un wok, alături de chili şi ghimbir”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: