Medicamentul ce şterge amintirile neplăcute!!!

30 May


Pacienţii care rememorează amintirile neplăcute atunci când se află sub influenţa unui medicament intitulat metyrapone (Metopirone) nu mai trăiesc la fel de intens emoţiile negative asociate cu evenimentul rememorat, arată un studiu publicat în The Endocrine Society’s Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. Studiul efectuat de o echipă de cercetători de la Universitatea din Montreal contrazice teoria conform căreia amintirile nu pot fi modificate odată ce au fost stocate în creier.
“Metyrapone este un medicament care reduce în mod semnificativ nivelul de cortisol, hormonul de stres ce este implicat în procesul de amintire”, explică Marie-France Marin, conducătorul studiului. Manipularea nivelurilor de cortisol atunci când noile amintiri sunt formate în creier poate conduce la reducerea emoţiilor negative ce sunt asociate cu respectiva amintire. “Rezultatele arată că atunci când reducem nivelul de cortisol în momentul în care pacientul îşi aduce aminte de un eveniment neplăcut, putem modifica această amintire, reducând emoţiile negative asociate acesteia. Efectul se menţine pe termen lung”, afirmă Dr. Sonia Lupien, unul dintre cercetătorii ce au luat parte la studiu.
La acest studiu au luat parte 33 de bărbaţi. În cadrul studiului, acestora li s-a povestit un caz ce conţine evenimente neutre şi negative. Trei zile mai târziu, voluntarii au fost împărţiţi în 3 grupuri: participanţii din primul grup au primit o doză de metyrapone, cei din al doilea grup au primit o doză dublă, iar bărbaţilor din cel de-al treilea grup li s-a dat o pilulă placebo. Apoi, li s-a cerut să îşi amintească întâmplarea ce le fusese povestită în prima zi. De asemenea, memoria le-a fost testată şi 4 zile mai târziu, odată ce medicamentul a ieşit din organismul lor. “Am descoperit că bărbaţii din grupul cu doză dublă de metyrapone aveau probleme în a-şi aminti aspectele negative ale cazului testat, dar nu aveau nicio dificultate în a relata evenimentele neutre. Spre surprinderea noastră, acest efect, în care amintirile experinţelor negative sunt afectate, s-a menţinut şi după ce nivelul de cortisol a revenit la normal”, a explicat Marin.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: