Bebeluşii pot reacţiona în unele situaţii critice ca adulţii!!!

27 Jun


Bebeluşii îşi pot da seama care sunt cauzele unei probleme, acţionând la fel ca adulţii în situaţii critice, arată un nou studiu.

Pentru a demonstra cum funcţionează acest lucru, Hyowon Gweon şi Laura Schulz de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts au făcut un studiu care urmărea modul în care copiii în vârstă de 16 luni reacţionează în faţa jucăriilor stricate.

Cei doi cercetători au folosit o jucărie în interiorul căreia era un buton care, dacă era apăsat, emitea o melodie.

În faza incipientă a studiului, doi adulţi îi arătau copilului modul în care funcţionează jucăria. Fiecare adult apăsa butonul de două ori, însă la a doua atungere sistemul nu mai emitea sunete. Ajungând la copil, butonul nu putea fi activat.

Oricărui adult, instinctul i-ar “spune” că jucăria este defectă (ambii adulţi implicaţi în studiu au întîlnit dificultăţi încercînd să facă jucăria să redea muzică). Sugarii au fost capabili să realizeze şi ei acest fapt, iar după câteva încercări nereuşite de a reda muzica prin apăsarea butonului, 12 din 17 nou-născuţi au renunţat şi au ales o altă jucărie.

În plus, s-a dovedit că bebeluşii au fost capabili să îşi asume nefuncţionarea jucăriei. În a doua etapă a studiului, butonul jucăriei putea fi activat mereu de un adult, în timp ce un altul nu reuşea niciodată să facă acest lucru. Văzând acest lucru, copii au realizat că este posibil ca ei sa facă ceva greşit, la fel ca adultul care nu putea activa butonul. Ca rezultat, 13 din 19 copii au încercat să le dea jucăria părinţilor pentru a-i ajuta.

“Copiii au dat dovadă de competenţe surprinzătoare în ceea ce priveşte capacitatea de a rezolva problemele. Studiul nostru arata că bebelusii învaţă raţional, posedând mecanisme puternice de învăţare, care le permit să facă generalizări având informaţii minime”, a spus Gweon.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: