Operaţii fără cicatrice!!!

6 Jul


O echipă de cercetători din Singapore a creat un braţ robotic cu ajutorul căruia pot fi operaţi pacienţii fără să le rămână cicatrice.

Sub conducerea profesorului Louis Phee, oamenii de ştiinţă au creat un mecanism cu ajutorul căruia se ajunge în stomac prin gură. Aflată deocamdată la debutul etapei de testare, invenţia promite mult. Trei pacienţi din India au beneficiat deja de intervenţii efectuate prin noua metodă. Li s-au eliminat tumori canceroase din stomac în câteva minute cu ajutorul braţului robotic şi au putut fi externaţi în aceeaşi zi.

Medicii de la Institutul Asiatic de Gastroenterologie din India au declarat că degetele robotice dezvoltate de profesorul Louis Phee şi echipa sa de la Universitatea Tehnologică Nanyang au făcut ca o intervenţie care durează opt ore în mod normal să fie finalizată în 17 minute.

Profesorul Phee a început să lucreze la aceste degete robotice acum şase ani, pentru a-i oferi unealta visată profesorului gastroenterolog Ho Khek Yu de la Spitalul Universitar Naţional.

În prezent, medicii ajung în stomacul pacientului cu ajutorul unui tub introdus prin gură. Din păcate, însă, la capătul tubului nu se poate găsi decât un singur instrument. De aceea, profesorul Ho declarase în repetate rânduri că ar putea face mai multe dacă ar putea ajunge cu ambele mâini la capătul tubului introdus în stomacul pacientului.

Inspirat de spusele profesorului Ho, Phee a creat două “mâini” mici robotice, controlate de mâinile medicului. Una poate fi utilizată pentru a ţine un polip sau pentru a ridica tumoarea, în timp ce cealaltă este utilizată pentru a tăia sau a arde.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: