Relaţia tată – nou născut, etapele acesteia !!!

14 Dec

Relaţia tată – nou născut se dezvoltă mai greu şi trece prin mai multe etape până a se manifesta cu adevărat. Dacă relaţia mamă-bebe apare spontan şi natural, fiind favorizată din mai multe puncte de vedere – de la naştere până la alăptare şi alte momente unice – cea dintre tătic şi bebeluş traversează mai multe etape. Află cum apare aceasta şi ce trebuie să facă tatăl pentru a o dezvolta!

Prezentăm unele etape, pentru ca tăticii să fie mai apropiaţi de micuţii săi.

Biberonul din tura de noapte

Hrănirea bebeluşului cu biberonul atunci când se trezeşte noaptea poate fi o bună metodă de apropiere a tăticului de bebeluş şi de creare a ataşamentului reciproc. Evident că această regulă se aplică în cazul în care bebeluşul nu este alăptat exclusiv la sân şi pe timpul nopţii.

Contactul faţă-în-faţă cu nou născutul

Copiii până în 6 luni nu au o vedere foarte bine dezvoltată. De aceea este indicat ca feţele părinţilor să stea cât mai frontal în raport cu micuţul, pentru ca acesta să reuşească să recunoască mai uşor chipurile şi să se obişnuiască cu ele. Aşadar, un alt mijloc prin care se poate construi o relaţie între tătic şi nou născut este că tăticul să stea în faţa lui, să îi zâmbească, să îi vorbească şi să facă tot felul de grimase.

Ţinerea bebeluşului în braţe

Ţinutul în braţe al nou născutului reprezintă o cale uşoară către dezvoltarea unei relaţii între cei doi. Fie că se întâmplă atunci când plânge, când îl hrăneşte cu biberonul, când îl adoarme sau pentru a se juca,contactul de această natură este esenţial pentru relaţia tată-bebe. Cu cât tăticul ia în braţe micuţul imediat după naştere cu atât mai repede apare ataşamentul.

Cititul poveştilor

A citi bebeluşilor reprezintă una dintre cele mai bune modalităţi de dezvoltare a limbajului şi de comunicare cu ei. Nu numai mămicile sunt recomandate pentru a face acest lucru. Tăticii ar face foarte bine dacă s-ar implica în aceste activităţi pentru ca numai aşa vor construi acea relaţie specială cu bebeluşul. Chiar şi dacă-l implică în revista presei citindu-i ziarul şi pagina sportivă, acestea reprezintă tot o apropiere faţă de el.

Schimbarea scutecelor

Tot mai mulţi tătici încep să se împlice în ingrijirea bebeluşului, iar schimbarea scutecului este prima dintre preocupările în acest sens. Chiar dacă nu este o activitate tocmai plăcută, reprezintă o metodă bună de apropiere de copil.

Jocurile

Tăticul care se joacă cu nou-născutul are un mare avantaj în faţa celor care nu o fac. Dezvoltă o relaţie specială cu el şi se bucură de afecţiunea şi reacţiile inedite ale micuţului. Joculeţele şi jucăriile pentru nou-născuţi sunt limitate. Zornăitorile sau pur şi simplu afişarea unor grimase amuzante în faţa lui sau ţinerea lui în braţe gâdilându-l reprezintă tot joacă.

Plimbările pe afară, realizarea fotografiilor şi alte activităţi de acest gen în care se implică tăticul ajută foarte mult la dezvoltarea conexiunii tată – bebe. Tot ce trebuie să facă tăticii este să fie aproape de ei chiar şi în cele mai banale momente şi să nu lase doar mamei acest rol.

Uite că şi tăticii ar trebui să încerce unele lucruri de care se feresc pentru a fi mai aproape de micuţii săi.

Sursa: copilul.ro

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: